Onze geschiedenis

Het zwembad is geopend sinds 1970.

Toen zwembad De Bronspot op 1 oktober 1970 voor het zwemmend publiek werd opengesteld, gold het als één van de meest moderne en meest innovatieve zwembaden van Nederland. Bij de bouw waren systemen toegepast die leidden tot meer veiligheid en een betere hygiėne bij het zwemmen. En De Bronspot was zo ingericht dat ook gehandicapten gemakkelijk toegang hadden tot het zwembad, de douches en de kleedruimtes.

Oude wens

Met de start van de bouw in oktober 1969 van het nieuwe zwembad aan het Koutenveld, ging een oude Brunssumse wens in vervulling: eindelijk een overdekt zwembad waar de schoolgaande jeugd het hele seizoen door terecht kon voor de -in die tijd- oh zo broodnodige lessen schoolzwemmen. Voorheen waren de Brunssumse schoolkinderen aangewezen op De Zeekoelen, maar een echt goede oplossing was dit nooit, gezien de capriolen van het Nederlandse weer. De keuze voor het Koutenveld als locatie voor het nieuwe overdekte zwembad was een bijna logische: alle Brunssumse scholen lagen op minder dan een kilometer afstand.

Eind september 1970 mochten de eerste kinderen van het overdekte water proeven: de 5e en 6e klassen van alle lagere scholen, en de lagere klassen van het voortgezet onderwijs waren de eersten die er baantjes trokken. In totaal namen dat eerste schooljaar meer dan 2.000 kinderen deel aan schoolzwemmen in het nieuwe overdekte bad.

Foto genomen tijdens de bouw van het zwembad

Fotograaf: A. Adriaens

Olympisch bad

De Bronspot gold vanaf het begin af aan als een zeer 'modern' zwembad. Met trots vermeldden de ontwerpers dat bij de bouw het systeem van 'finnische rinne' toegepast zou worden. Bij dat type bad ontbraken de typische opstaande bassinranden; daarvoor in de plaats was sprake van een zacht glooiende overloop waardoor overtollig water als vanzelf werd teruggeleid naar de filterinstallaties. Voordelen: minder waterverlies, betere hygiėne (de bovenste, 'smerige' laag wordt immers constant 'afgeroomd'), en stukken goedkoper in aanleg (overigens: de bouw van De Bronspot kostte bijna 2 miljoen gulden). De kranten schreven in 1969 vol bewondering: "Met dit bad heeft Brunssum meteen een Nederlandse primeur binnen haar grenzen gehaald." Niet minder imponerend: de techniek die in De Bronspot werd toegepast, zou later ook worden gebruikt bij de bouw van de Olympische zwembaden in München (1972).

Geen trapjes

Ook in andere opzichten was De Bronspot haar tijd ver vooruit. Zo was bij het ontwerp speciaal rekening gehouden met gehandicapte zwemmers. De deuren waren breed genoeg voor rolstoelen, in het hele bad ontbraken dorpels, en men koos voor zacht oplopende hellingen inplaats van trapjes. Ook de douche- en toiletruimtes waren zo ingericht dat gehandicapten er gemakkelijk gebruik van konden maken.

Prijsvraag

Overigens, toen De Bronspot in 1970 openging, had het zwembad nog geen eigen naam. In krantenberichten uit die tijd wordt steevast melding gemaakt van 'het overdekte bad Koutenveld'. Bij de opening nodigde het gemeentebestuur de bewoners uit een passende nieuwe naam te verzinnen. Inzendingen waren welkom tot 16 oktober van dat jaar. De bedenker van de naam 'Bronspot' mocht vervolgens een jaar gratis zwemmen in het nieuwe bad.